Ads Right Header

Buy template blogger

Important Questions

Questions

1. Which of the following is not a subsystem of an electrical energy system?
a. distribution subsystem
b. protection and control subsystem
c. transmission subsystem
d. none of these
Answer: d

2. In a power station subsystem,
a. Power is transmitted
b. Power is distributed
c. Electrical energy is obtained from a prime source of energy
d. None of these
Answer: c.

3. Which of the following is a primary source of energy in a nuclear power station?
a. Uranium
b. Lignite
c. Peat
d. Natural gas
Answer: a

4. Which of the following is a function of a transformer at the generator end?
a. To transmit the power by raising voltage level
b. To transmit power by lowering the voltage level
c. To supply power
d. To consume power
Answer: (a)

5. At which of the following voltage level ranges is power generated in a power station?
a. 1.1-6.6 kv
b. 11-30 kv
c. 33-66 kv
d. None of these
Answer: (b)

6. In India, the transmission voltage level employed for transmitting ac power is
a. 1000 kv and above
b. 765-1000 kv
c. 400-765 kV
d. 66-400 kV
Answer: (d)

7. Which of the following factors goes in the favor of dc transmission of bulk power over long distances?
a. Easier to convert ac power into dc power
b. Consumers prefer dc power
c. It is more economical
d. It is safe
Answer: (c)

8. Which of the following voltage levels is used for the distribution of three phase power to domestic consumers?
a. 230V
b. 415V
c. 1100V
d. None of these
Answer: (b)

9. Which of the following is a disadvantage of a parallel distribution system?
a. Reliable
b. Single feeding point
c. Alternate circuit available in case of a fault
d. None of these
Answer: (d)

10. It is desired to supply a large load reliably over a large area. Which of the following distribution system is recommended?
a. Direct distribution from the grid
b. Radial distribution
c. Loop distribution
d. Network distribution
Answer: (d)

11. Which of the following is a function of a n MCB ?
a. Acting as a mains switch
b. Protection against short circuits
c. Protection against overload
d. All of these
Answer: (d)

12. Which of the following is not a feature of a good wiring design?
a. Equal voltage distribution
b. Varying load current in each circuit
c. Easy repair and maintenance
d. Safety to consumer
Answer: (b)

13. Which of the following gives the expanded form of an MCB?
a. Minimum circuit-breaker
b. Maximum circuit-breaker
c. Modern circuit-breaker
d. Miniature circuit-breaker
Answer: (d)

14. Which of the following methods is most commonly adopted in earthing installations?
a. Water mains
b. Plate
c. Eire
d. Rod
Answer: (b)

15. Which of the following gives the maximum specified resistance between the earth plate and any point inside an installation?
a. 1.0 ohm
b. 2.0 ohm
c. 3.0 ohm
d. 4.0 ohm
Answer: (a)

16. Which of the following is the real purpose of filling the earthing pit with alternate layers of charcoal and salt?
a. Easy availability
b. Cheap
c. Reduction of the earth's resistance
d. None of these
Answer: (c)

17. Which of the following types of plate is used as an earthing electrode?
a. Aluminum
b. Galvanized iron
c. Steel
d. Brass
Answer: (b)



Multiple Choice Questions (MCQ) with Answers on Thermal power plants
1-The following is the correct order of energy conversion in thermal power plants
(A) Chemical energy – Mechanical energy – Electrical energy
(B) Mechanical energy – Chemical energy – Electrical energy
(C) Wind energy – Mechanical energy – Electrical energy
(D) Heat energy – Electrical energy – Mechanical energy
(Ans: A)

2-In thermal power plant, turbine is placed
(A) before boiler
(B) in between boiler and generator
(C) after generator
(D) any of the above
(Ans: B)

3-In the steam condensing power plants
(A) The amount of energy extracted per kg of steam is increased
(B) the steam, converted into water, can be re-circulated with the help of pump
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
(Ans: C)

4-In thermal power plants, the dust of flue gases is trapped by
(A) Precipitator
(B) Economizer
(C) Superheater
(D) Air preheater
(Ans: A)

5-The path of flue gases in Thermal power plant is
(A) Boiler – Economizer – Superheater– Air preheater
(B) Boiler – Superheater – Air preheater – Economizer
(C) Boiler – Air preheater – Superheater – Economizer
(D) Boiler – Superheater – Economizer – Air preheater
(Ans: D)

6-The following is not a component of Thermal power plant
(A) Condenser
(B) Cooling tower
(C) Turbine
(D) Fuel tank
(Ans: D)

7-With the increase in _____ the efficiency obeys the ‘law of diminishing returns’
(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) All of the above
(Ans: A)

8- With the increase in _____ the efficiency obeys the ‘straight line law’
(A) Pressure
(B) Temperature
(C) Volume
(D) All of the above
(Ans: B)

9-Fluid fuels are handled by
(A) burners
(B) stokers
(C) both (A) and (B)
(D) None of the above
(Ans: C)

10-For steam boilers, the fuel(s) is (are) mainly
(A) Bituminous coal
(B) Fuel oil
(C) Natural gas
(D) All of the above
(Ans: D)
11-The most common method(s) used for burning of coal is (are)
(A) Stroker firing
(B) Pulverized fuel firing
(C) both (A) and (B)
(D) None of the above
(Ans: C)

12-A ‘stroker’ is a power operated fuel ___ mechanism
(A) Burning
(B) Feeding
(C) Handling
(D) Storage
(Ans: B)

13-The spreader stroker, secondary air is supplied
(A) through holes
(B) through nozzles
(C) from bottom side
(D) any of the above
(Ans: B)

14-The following is not a pulverized fuel burner.
(A) Tangential burner
(B) Turbulent burner
(C) Cyclone burner
(D) Radial burner
(Ans: D)

15-In which of the following type of burner, liquid fuel is raised by capillary action?
(A) Wick burners
(B) Re-circulating burner
(C) Rotating cup burner
(D) All of the above
(Ans: A)

16-A Fluidised bed may be defined as the bed of ______ particles
(A) Liquid
(B) Solid
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
(Ans: B)

17-The following is (are) ash handling system(s)
(A) Hydraulic system
(B) Pneumatic system
(C) Steam jet system
(D) All of the above
(Ans: D)

18-The following is dry type dust collectors
(A) Spray type
(B) Packed type
(C) Impingement type
(D) cyclone separator
(Ans: D)

19-The major constituent of fly ash is
(A) Silicon dioxide
(B) Aluminium oxide
(C) Calcium oxide
(D) Magnesium oxide
(Ans: A)

20-The draught produced by the chimney if due to the ____ difference between the column of hot gases inside the chimney and the cold air outside.
(A) Temperature
(B) Potential
(C) Density
(D) None of the above
(Ans: C)
Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Ads Post 4

DEMOS BUY